Vydáno: 29. 06. 2018
Rady a tipy pro grilování divočáka
Ačkoli je zvěřina méně oblíbeným druhem masa, správně ugrilovaný divočák je doslova pochoutkou, na kterou nenarazíte každý den. Maso z divočáka je výrazné, obsahuje hodně bílkovin i minerálních látek. Je méně tučné a lépe stravitelné než maso z prasete, a proto si ho vychutnají i dietáři. Připravit divočáka na grilu můžete na zahradní slavnosti, myslivecké bály nebo zvěřinové hody.
Čemu věnovat pozornost při výběru divočáka na gril?
- Vybírejte maso, které prošlo veterinární kontrolou a je řádně označeno, jinak si koledujete o pořádný průšvih.
- Rozpočítejte si, kolik masa budete potřebovat. Pro jednoho strávníka vám bude stačit 1 kg masa. Na gril se hodí jak menší divočák s váhou okolo 20 kg tak i pořádný macek s váhou 80 kg.
Pokud byste měli zájem, můžete si divočáka na gril zakoupit u nás. Maso prochází předem důkladnou veterinární kontrolou, a tak si můžete být jistí, že se vám na gril dostane jen zdravé maso té nejvyšší kvality.
Jak připravit divočáka na gril
- Zvěřina podléhá jiným pravidlům než maso z velkochovu a s tím je třeba počítat. Divočáka je třeba nechat před grilováním řádně odležet, a to zabere několik dní.
- Pokud budete maso marinovat, není třeba ho předem solit. A jak naložit divočáka na gril? Nejlépe si bude rozumět s kořením jako je jalovec, tymián nebo divoké koření. Pokud si chcete ušetřit čas, nechte si divočáka na gril naložit. Odpadnou vám starosti a budete mít jistotu, že maso bude správně ochucené.
Pokud byste měli zájem, rádi vám divočáka naložíme a připravíme na gril.
Jaký gril na divočáka?
- Pokud si chcete grilovat sami, připravte si gril podle velikosti čuníka. Pro menšího divočáka postačí gril na 20 kg masa, u středního prasete sáhněte po grilu na 50 kg masa a u opravdu velkého divočáka budete potřebovat gril na 100 kg masa.
Pokud nemáte vlastní gril, rádi vám jej zapůjčíme.
Jak na grilování divočáka
- Aby se naložený divočák griloval rovnoměrně, je třeba ho napíchnout na tyč a zabalit do alobalu. Poté počítejte s 2–4 hodinami pečení (podle hmotnosti), kdy se musí maso rovnoměrně otáčet nad grilem, aby se docílilo propečení všech částí. Po základním propečení sundejte alobal a maso nechte ještě přibližně hodinu dopéct. V průběhu ho potírejte marinádou.
- Když je divočák správně ugrilovaný, nezbývá, než maso okrajovat v plátcích silných 0,5 – 1 cm. K podtržení chuti masa se skvěle hodí křen, hořčice, čerstvý chleba a pořádně vychlazené pivo, které vám můžeme také zajistit.
Co dalšího budete potřebovat?
- Pokud se na vaší akci připravuje divočák na grilu, nejde o žádnou malou sešlost, a proto se vám bude hodit spolehlivé výčepní zařízení, posezení a stoly, party stany či slunečníky. Veškeré párty vybavení vám rádi zapůjčíme a postaráme se i o dodávku piva nebo o samotné grilování divočáka.
Galerie


Další články: